Uccuneki!

Soha nem szerettem futni, pláne nem sokat. Mostanában mégis szoktam, mert nekem ez jó. Meg egészséges. Meg kihívás. Mert van hova fejlődni. Bőven.

Friss topikok

  • Simone Lewis: @snatch_: Szia, köszi, hogy benéztél ide! Azzal egyetértek, hogy megszokás kérdése, de amíg nem v... (2013.07.23. 12:02) Hogyan (ne) győzzük meg saját magunkat
  • Simone Lewis: @saaby.: Fú, ez jó kis naptár, köszi! (2013.06.06. 13:02) Az a terv, hogy nincsen terv
  • rrroka: @Simone Lewis: beírtam FB csoportjukba is, a nevet random választottam, nem csak ehhez a névhez, h... (2013.04.18. 08:42) Fussunk mint állat
  • T@Z: Köszi, sosem lehet tudni. :) Jó futást, gyönyörű a rakpart mindkét oldalon! (2013.03.05. 16:32) Évi update
  • csiripiszli12: @Simone Lewis: Hajrá! :) (2012.10.22. 13:35) Távirati stílusban

Linkblog

Egy kis biosz

Simone Lewis 2012.07.16. 13:26

Túl vagyok a vérvételen, megkaptam az eredményeket. A leleten fel van sorolva, hogy miket néztek, mennyi az én értékem és mi a referenciaérték, ha attól eltér az eredmény, kiscsillag az adott összetevőhöz.
Nos, 11 csillagot kaptam, ennyit utojára általános iskola első osztályában kaptam beragasztva a tájékoztató füzetembe...Van egy-kettő, aminél nem annyira durva az eltérés az elfogadhatótól, de van pár csúnya adat is:
Vas. Referencia 10.7 és 32.2 µmol/l. Nálam ez 2.
Transzferrintelitettség. Referencia 16% és 45% között. Nekem ez 2%. (A transzferrinfehérje szállítja a vasat a sejtekhez. Nem csoda, hogy alacsony, ha nincs mit szállítania).
Hemoglobin. Referencia 120 g/l és 160 g/l között. Nekem 88.
TSH (pajzsmirigy hormon). Referencia 0.35 mIU/L és 4.94 mIU/l között. Nálam ez 8.045.
És az ezekhez kötődő egyéb adatok is eltérnek a normáltól.
"A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme, vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken." Ergo, kevés oxigén jut a szövetekbe, izmokba, nem csoda, hogy ilyen szarul ment a futás. Eddig két háziorvos és egészségügyis anyukám nézte meg a leleteket és egységes ledöbbenés volt a reakció. Még nem tudni egyelőre, hogy mi lehet az oka ennek az alacsony szintnek. Szerintem az egyik opció az, hogy a télen, amikor jó sokat futottam, nagyon kevés húst ettem és bár újra rendesen fogyasztottam január óta, azóta nem tudott visszatöltődni a megfelelő szintre, mert nagyon alacsonyról indult. Igaz, elég sok idő telt el azóta, majdnem fél év. A másik opció (és ez a dokik verziója a kérdéseikre kapott válaszaim alapján illetve a vérvétel további számai alapján), hogy nem is tud felszívódni a vas. Most kaptam vastablettát (ami nem biztos, hogy fel fog szívódni, ugyebár), így kb. 1 hét múlva a terv szerint intravénásan adnak vas-löketet, 10 alkalommal. Ezzel remélhetőleg helyrebillen a jelenlegi helyzet. Utána ki kell majd azt is kutatni, hogy ha viszont nem marad szinten, akkor miért nem szívódik fel a vas. Van beutalóm gasztroenterológiára (eddig azt hittem, csak kimondaninehéz ezt a szót, de leírni sem ment elsőre), illetve pajzsmirigy ultrahangra. Ez utóbbit szeptember 3-ra, ez a vicc kategória amúgy. Úgyogy ezt majd otthon megcsináltatom vidéken.
biosz2.jpgTehát alapvetően eddig "csak" háziorvos látta a papírjaimat. Egyrészt kérdezgették, hogy a munkámat el tudom-e látni, nincs-e légzészavarom stb. és hüledezett a pakonyi doki, hogy nem látszanak erek a szemgolyómban, de amúgy érdekes módon a mindennapi életben tök jól érzem magam. Ha nincs ez a futás-gubanc, eszembe nem jut vérvételre menni. Hozzáállásom a témához hullámzó - hol úgy érzem, hogy túl van lihegve, hiszem alapjáraton semmi bajom, megkapom a vasdózisomat és ennyi volt, szevasz-tavasz; máskor meg megrémisztenek a számok, a vérvétel eredményei ill. anyukám véleménye. Úgyhogy jó lesz majd látni, hogy mi lesz a vasdózis után, meg a többi vizsgálat eredménye.
Ami viszont aggaszt, hogy a dokik egyértelműen azt mondták, hogy a futást teljesen fel kell függesztenem, amíg rendbe nem lesz téve teljesen a vérképem. Ez állítólag hónapokat is igényelhet. WTF?
Én nem bírom ki, hogy ne fussak! Tényleg be kell ezt tartani? Valamennyit, módjával csak lehet futni! Írtam egy sportorvosnak is, hogy mit javasol (várom a választ), de ha valakinek volt hasonló tapasztalata, vagy tud ajánlani valaki nagyon hozzáértőt, szívesen veszek minden tippet.
No ezek mennek, meg a bárányfelhők.
UPDATE: Megkaptam a netes sportolvos válaszát, illetve ajánlott egy cikket.
"“Az anaemia tünetei a vér csökkent oxigéntartalma (ami az egyes szervek oxigénellátásának romlásához vezethet), illetve az anaemiát kísérő cardiorespiratoricus kompenzáció miatt alakulnak ki: a fizikai és szellemi teljesítőképesség romlása, fejfájás, fáradtságérzés, aluszékonyság, izomgyengeség, látászavarok, fokozódó collapsushajlam, hideg bőr, az alapanyagcsere csökkenése, gastrointestinalis zavarok (csökkent motilitás, malabsorptio, hasmenés), anorexia, hyposthenuria (a vese koncentrálóképességének romlása), sinustachycardia, a vérnyomás csökkenése (keringési hyperkinesis), systolés szívzörej, súlyos esetben dyspnoe, angina pectoris (esetleg, rossz állapotú coronariák mellett, myocardialis infarctus), laktátacidosis, acidaemia. A tünetek súlyossága nagyban függ az anaemia fokától és a cardiorespiratoricus rendszer állapotától.
Az anaemia okainak meghatározása tehát alapos orvosi kivizsgálást igényel, mivel hátterében számos ok állhat. A diagnózis szigorúan szakorvos kompetenciakörébe tartozik!
Sportolóknál az anaemiának igen gyakori oka a vashiány, ami elégtelen bevitel, elégtelen felszívódás és fokozott vasvesztés miatt alakulhat ki. A vasfelszívódást egészséges emberben a vasraktárak feltöltöttsége határozza meg: ha jó az ellátottság akkor rosszabb a felszívódás; ha rossz, akkor jobb.” Ami a lényeg: mindenképpen ki kell deríteni a vashiány okát, a sportolás lehetősége ettől függ. A sport teljes felfüggesztésével nem értünk egyet (ahogy írta, az eddigi sportszint egyébként sem megvalósítható). A kiváltó okok tisztázása után lehet konkrét terápiát és a sportba való teljes visszatérést meghatározni."
És a cikk, mert nem tudtam belinkelni....
http://sportorvos.hu/sportorvos/20111125/sportolok_verszegenysege/

Címkék: orvos futás vérszegénység vashiány

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uccuneki.blog.hu/api/trackback/id/tr1004659861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.17. 10:39:48

A vashiány mellett csoda hogy ilyen jól tudtál futni, más egyfolytában csak aludna ha vérszegény! Szerintem ne erőltesd a futást amíg nem kapsz erre dokitól(!) megbízható választ, azaz engedélyt.
A TSH-értéknek meg szintén járj utána(endokrinológus szakterülete), sok ügyes-bajos eredménye lehet a pajzsmirigy-hormon alultermelésnek(itt ugye a magas érték jelenti az alultermelést).
Jobbulást!

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2012.07.17. 10:59:35

@saaby.: No, ennyire értek hozzá, akkor ezek szerint alultermel a pajzsmirigyem...de majd most lesz alkalmam kiokosodni, az biztos.
Köszi!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.07.18. 21:12:16

Az az igazság, hogy semmi okosat nem tudok hozzászólni. Várd meg, mit mond a doki, mitől alakult ki a vashiány, aztán remélhetőleg hamarosan megint tudsz majd futni. (Bár amúgy nekem is mértek egyszer alacsony vasértéket, csak én utána ezt nem vettem nagyon komolyan, elkezdtem valami vastartalmú pezsgőtablettát inni, és ennyit foglalkoztam vele. Szóval nem tudom mennyire hiteles, amit az előbb írtam...)
Remélem, nemsokára tisztázódik, mi a helyzet, és újra tudsz majd futni!

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2012.08.08. 14:35:55

@Raиdoм_: Kb. igen. Dokikhoz járok (meggyőződésem, hogy feleslegesen kicsit, de azért rendeslány vagyok). Illetve heti 2x vagy 3x futok kb. 5 km-t, hogy ne felejstem el, milyen is az + bicaj néha. (Megjegyzés, azt már most érzem, hogy kezd több erő lenni a lábaimban. Lehet, hogy csak a rápihenés miatt, de akkor is)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.09.10. 20:20:09

Csak most olvasom a kálváriád :( Azóta vannak fejlemények? Sikerült kideríteni a vashiány/felszívódási zavar okát? Elég brutális számok, bár én sem vagyok szakmabeli....

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2012.09.12. 15:18:07

@Bozót: Szia, és pont jókor olvastad, kálváriám nagyrészt véget ért. Vasszintem már a normál tartományban (szerintem egyszerűen nem pótoltam az elhasznált tartalékokat), pajzsmirigyre gyógyszer, még van egy kis vérszegénység, azt majd rendbetesszük. Lényeg, hogy tegnap óta újra futhatok (hivatalosan is... :)
Úgyhogy szép lassan visszatérek a futók virtuális és való világába is, yeah

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.09.13. 10:10:33

@Simone Lewis: Hú, ez jó hír! Olyan nagy felszívódási probléma akkor talán nincs ha sikerült visszatornázni. Simán lehet, hogy többet vesztesz mint az átlag. Céklaszezon van úgyis meg csipkebogyó, toljál sokat :)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2012.09.13. 12:23:26

@Bozót: Csipkebogyó, máj stb. megy. Tegnap este már futottam is egy kicsit hosszabbat, 9 km-t és jól ment :)
süti beállítások módosítása