Uccuneki!

Soha nem szerettem futni, pláne nem sokat. Mostanában mégis szoktam, mert nekem ez jó. Meg egészséges. Meg kihívás. Mert van hova fejlődni. Bőven.

Friss topikok

  • Simone Lewis: @snatch_: Szia, köszi, hogy benéztél ide! Azzal egyetértek, hogy megszokás kérdése, de amíg nem v... (2013.07.23. 12:02) Hogyan (ne) győzzük meg saját magunkat
  • Simone Lewis: @saaby.: Fú, ez jó kis naptár, köszi! (2013.06.06. 13:02) Az a terv, hogy nincsen terv
  • rrroka: @Simone Lewis: beírtam FB csoportjukba is, a nevet random választottam, nem csak ehhez a névhez, h... (2013.04.18. 08:42) Fussunk mint állat
  • T@Z: Köszi, sosem lehet tudni. :) Jó futást, gyönyörű a rakpart mindkét oldalon! (2013.03.05. 16:32) Évi update
  • csiripiszli12: @Simone Lewis: Hajrá! :) (2012.10.22. 13:35) Távirati stílusban

Linkblog

Gy.I.K.

Simone Lewis 2011.11.21. 10:52

Bár a hét és hétvége a legtöbb futónak a siófoki évzáró futás jegyében telt, ezt én kihagytam, és lelkesen futkorásztam a büdös fővárosban. Annak ellenére, hogy apukám kifejezetten megkért, hogy ne fussak kint a szmogban, engedetlen gyerekként 3x voltam kint, és egész jól termeltem a héten. Alapvetően az a célom így télire, hogy hetente 3-szor fussak (vagy sportoljak), ebből pedig legyen 1 hosszú (10 km feletti) táv, 2 pedig olyan 6-7 km-nyi.
Először szerdán mentem ki a patakra, különösebb koncepció nélkül, de mikor kiértem a bicajút elejére, úgy döntöttem, hogy most is elkalandozok a szokásos útvonaltól. Nekiindulam a Rákosi útnak és akkor kitaláltam, hogy elfutok a Vári cukrászdáig. Ezt ugyan még nyárra terveztem, de most jött össze. Igaz, nem fagyiztam, most valahogy nem kívántam az 1 fokban. Szóval végigfutottam a Rákosi úton a Szlovák útig, ott balkanyar egészen a cukrászdáig, aztán balkanyar, vissza Csömöri út, arról megint le balra a Pálya utcánál, kilyukadtam a Rákosin, vissza a patak mellé majd haza. Ez így egyszerűen hangzik, de azért nem volt annyira könnyűcske. Beálltam a szokásos 6 és fél perces km-re, haladtam is rendesen, jó sokan meg is néztek, hogy ez se normális...Aztán az utolsó 2 km-en már nagyon vártam, hogy hazaérjek, addigra meglehetősen fázott a sejhajom meg a combom. Összidőm 1 óra 22 perc lett és 12,6 km-t tettem meg. Mikor nyújtottam és lehajoltam, a hátamon gőzölgött a polárpulcsi, vicces látvány volt.
Következő alkalommal pénteken mentem, meló után ki a szigetre, minimum 1 kört terveztem, ezt össze is hoztam, de nem volt annyira leányálom, mert rámjött az oldalszúrás, és rendre fel is bosszantottam ezen magam. Bele is sétáltam egy kicsit a 3. km magasságában, de jól is jött, mert utána elmúlt a fájdalom. Lefutottam a kört, utána még át az Árpád hídon, onnan kerülővel le és lefutottam még a kiskörömet, vagyis egy Dunavirág-Esztergomi-Dagály-Népfürdő karikát. Összidőm 53 perc lett a 8,2 km alatt. Utána szaunáztam, isteni volt!
Vasárnap óra után mentem futni és ahhoz képest, hogy mínusz 9 kedvem volt futni, ugyanazt lefutottam, mint pénteken, de oldalszúrás és megállás nélkül 52 perc alatt.
Vagyis a múlt héten sikerült is túlteljesíteni a tervet, de vannak dilemmáim a futásokat illetően.
1. Orrfolyás, orrfújás. Az a típus vagyok, hogy ha kimegyek a hidegre, egyből folyik az orrom (ahelyett, hogy megfagyna a cucc, nem értem... :)). Szóval futás közben még jobban folyik az orrom és baromira zavaró. Szerdán zsebnélküli pulcsi volt rajtam, a kezemben nem szeretek cafatos zsepit vinni, így (már elnézést, de) nemes egyszerűséggel a pulcsim ujjába törölgettem az orrom. Gulo szerint ez baromi gusztustalan, amivel én is egyet értek, de ott az volt a legegyszerűbb. Pénteken és vasárnap már kenguruzsebes pulcsiban voltam, így oda tudtam tenni a zsepit és fújni az orromat közben, de azért ez sem az igazi. Totál összezavarja a légzéstempómat, ha kifújom; törölgetni meg kb. 5 másodpercenként tudnám. Ti ezt hogy oldjátok meg?
2. Cipő. Élek a sanda gyanúval, hogy mégsem olyan pöpec a cipőm. Már sokadszor futok benne és nem múlik az érzés, hogy nem a legkényelmesebb. Általában azt érzem, hogy kemény a talpa, nehezebb a cipő. De ez még hagyján, vasárnap már kifejezetten zavaró volt az, hogy mintha ellent kellene tartani valaminek a lábfejemmel és feszült a belül a lábszáramnál és iszonyat fárasztó volt. Eddig is éreztem ezt, de most vasárnap nagyon. Olyannyira, hogy a ballábam totál el is zsibbadt bokától lefelé, valamint mintha a bal talpam alatt valami lett volna a cipőben, olyan pukliszerűség. A zsibbadást kb. 2 km alatt futottam ki, de elfáradt a lábam nagyon benne. Mit tegyek? Nem jó a cipő? Vagy csak még szoknom kell, de tulajdonképpen most igazán jó a cipő, ez a normális alátámasztás? (Ugyanis elvben lúdtalp betét is kellene, de elriasztottak azzal, hogy baromi kényelmetlen és míg megszokja az ember, addig fájdalmas használni.) De akkor miért zsibbadt csak a bal lábam, mialatt az ellentartást mindkét lábamban érzem?
3. Térdfájás. Vasárnap kb. a 200 méternél rosszul léptem és nyekkent egy kicsit a térdem, de alapvetően nem éreztem fájdalmat, lefutottam a távot. De estére kicsit feszült lett, bedagadt és még most is kicsit feszül, de már nem vészes. Ha ilyen van, hagyjam abba és forduljak vissza 200 méter után? Annak ellenére, hogy tulajdonképpen nem is fáj egyáltalán? Dagadt Köcsög most fájós térddel ment félmaratonra, emiatt kapott hideget-meleget. Az én problémám most hasonló, csak kicsiben. Hülyeségnek tartom egy ilyen miatt "feladni" az aznapi futást, mert gyakorlatilag minden 2. futásnál szokott nyekkenni a térdem, de az sem jó, ha tönkreverem így a térdem. Please advise.

Címkék: sziget futás cipő patak térd orrfolyás alátámasztás

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uccuneki.blog.hu/api/trackback/id/tr563400550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

effe 2011.11.21. 11:26:45

az orrfolyással én is szenvedek, de nem csak télen, nyáron is. minimum 2 db papírzsepit elhasználok (mivel a kezemben van végig, ezért még jól át is izzad és jól cafatosodik). ilyenkor télen meg még a futókesztyűmbe is törölgetem az orromat. ehhez már bringázásnál hozzászoktam, így nem érdekel, hogy gusztustalan-e. a kesztyűt hamar ki lehet mosni.

gafmon 2011.11.22. 11:55:34

Nagyon jókat futottál, gratula! Orrfolyás szintén játszik, szerintem mindenkinél ilyen hidegben. Inkább a pulcsiújj, mint a vállad mögé:) Erről esszét is lehetett olvasni nemrég. A cipőt lehet, hogy tényleg szoknod kell, a Reebok-nak más a fekvése. Szerintem hajlamosak vagyunk az elsőhöz hasonlítani. Lehetett olvasni a helyes cipőfűzésről is, de ezt is ki kell tapasztalni.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.11.22. 22:17:55

Nekem régebben többet kellett fújnom az orrom, mint mostanában, most csak akkor fújom, ha muszáj. Valahogy ritkult :) Amúgy én övtáskába teszek pézsét, tudom, amatőr, de más módszerrel még nem tudtam megbarátkozni. Illetve a félmaraton alatt a kesztyűmet vetettem be erre a célra, amikor már alig éltem :) Az akkor jó volt, de azt nem tudom, meg tudnék-e ezzel barátkozni sima edzésen :)

Lúdtalpbetétről én úgy tudom, hogy csak neutrális cipőbe tesznek, ami eleve támasztott, abba nem. De amikor ezt kifejtették nekem (több cipőboltban is megkérdeztem, amikor cipőt néztem), akkor úgy döntöttem, hogy nem veszek egy cipőt, amit betét nélkül nem tudok használni, meg majdnem ugyanannyiért egy betétet, inkább adok még esélyt a támasztott cipőnek. Lekopogom, eddig rendben is van a dolog :) Sajnálom, hogy nyüglődsz a cipőddel. És ha egyszer kifűznéd teljesen, és vissza? Azt nem tudom megmondani, ez mitől lenne jó, ez az ötlet most csak úgy jött :)

Nekem elég sokat fáj(t) a térdem. Én akkor hagytam abba az edzést térdfájás miatt, amikor viszonylag hosszabb szakaszon fájt, illetve akkor el se indulok edzeni, ha már séta közben is érzem, akkor pihenés van. De nekem nem szokott nyekkenni, úgyhogy nem tudom, az mennyiben más :)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.11.23. 09:16:16

@gafmon: próbálom szokni, tegnap este pl. nem fájt a lábam, igaz, rövidebbet is futottam.
@csiripiszli12: Ezt az átfűzést majd lehet, hogy megpróbálom, a zsibbadás lehet, hogy attól volt, h. kicsit szoros. Az biztos, hogy ez keskenyebb cipő. Térdem meg nem fáj egyáltalán, ezért bosszantó. Melegítek, elindulok, nyekken (rándul) egyet egy lépésnél, végigfutom a távot, és futás után vagy bedagad kicsit, vagy nem. Mondjuk minden 5. futásnál nyekken és ebből 1 alkalommal kicsit buci is lesz estére. De nincs semmi fájdalom, ezért töketlenkedek ilyenkor ennyire.

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.11.23. 09:16:57

@effe: Jól van, ez azért megnyugtató, hogy más is alternatív módszerekkel él :)

193 2011.11.25. 09:54:21

Üdv. Simone Lewis!
1. Orrfolyás, orfújás!
Az első gondolatom az volt, hogy egy kicsit túl öltözöl!
Úgy indulj el tolni, hogy egy kicsit fázzon az ember. Azaz 2 réteg alul és felül egyaránt. Aláöltözet és egy funkcionális hosszú alsó és felső. Ez nállam +5 és -10 között stabil viselet. A testhő 70-80%-a ilyenkor a fejtetőn távozik! Ha nagyon "ledugózod" akkor bizony kifolyik aminek ki kell folyni és kevesebbet párologtatsz el!
2. Cipő.
Hideg időben a műanyagok nagyon bemerevednek és az az érzése az embernek, nem ott csillapítanak ahol kell. De lehet ez a cipő öregedésének is a jele! Nálam a talppárna közepén jelentkezett egy nyomás bizonyos cipőknél úgy 600-700 km után. Én egy talp maszírozó hengert gögetek a talpam alatt esténként (esztergált 30 cm-es fa rúd) azzal puhítgatom ha szükséges. A talpi reflexpontok masszírozása más szerveknek is jótékony cselekedet!
3. Térdfájás.
Indulás előtt egy kis melegítő krémmel "szeretgesd" a térdeidet (ne legyen benne mentol és fenyő kivonat mert odakint azaz érzésed, hogy rögtön lederesedik).Tipp: Hajdúszoboszlói thermál gyógyvíz krém. Illetve gimnasztikával melegítsd be célzottabban. Ha úgy tapasztalod, hogy dagad akkor a gyógyszertárban vegyél "ólomecetet". 1,5 dcl és alkalmanként 2 kupak 10x-es higításban, pamut anyaggal átkötve, lefedve (textil pelus, öreg póló darab), majd folpackk-al betekerve és újból szárazon átkötve térj este nyugovóra. Reggelre tisztességesen beráncosodik majd, de oda a duzzanat és a redők napközben eltünnek, hidratáló krémmel pótolhatod az elveszített nedvességet. Kiválóan regenerál!

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.11.25. 17:19:12

@193: Üdv itt!
1. Pont annak örülök így a hideg beálltával, hogy sikerült az öltözést úgy belőni, hogy pont jónak érzem, picit fázok az elején és kellemes, amikor futok (nincs se melegem, se hidegem). Az tény, hogy izzadok, a pulcsim nyirkos, mikor végzek. Lehet, h. eggyel kevesebb réteg valóban elég lenne. Majd kipróbálom.
2. A cipőm vadiúj, kb. 1-1,5 hónapja vettem, gyanítom, hogy keményebb a réginél (reebok után egy asics gt2160), csak azt nem tudom, hogy hozzá fogok-e szokni. Remélem, igen. Most pénteken nem fájt a lábam, pedig hosszan futottam.
3. Köszi a tippeket! Mikor jobban megdagad, szoktam "dunsztolni", igaz csak f.nadálytő krémet teszek rá. Legközelebb kipróbálom, amiket írtál!
süti beállítások módosítása